100 ANYS AMB TU: GRÀCIES!

El Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Castelló celebra aquest mes de novembre el seu 100 aniversari. Aquesta data tan assenyalada ha coincidit amb un dels anys més difícils per a la professió. La COVID-19 ha trastornat la vida de tots. Han sigut mesos de lluita incansable, en els quals infermers i infermeres de tota la província heu compartit el dolor, la soledat i la impotència dels pacients i dels seus familiars.

Des dels professionals més veterans, fins als novells, heu viscut experiències molt difícils durant aquests mesos. Situacions que, sens dubte, marcaran les vostres vides per sempre, no sols en el terreny professional, també en el personal.

La impotència, la incertesa i la improvisació han marcat les vostres jornades. Heu treballat al límit de les vostres forces, entenent el motiu pel qual vau decidir dedicar-vos a la Infermeria. No sols heu cuidat i salvat vides, també heu cobert les necessitats emocionals de molts pacients, acompanyant en l’últim adeu a persones que s’acomiadaven en la més absoluta soledat.

Encara ara, huit mesos després de l’inici d’aquest malson, continueu aguantant-vos les llàgrimes quan us demanen que no els deixeu morir sols. Darrere dels EPIS no hi ha herois, sinó persones que heu renunciat a la vostra salut mental i física, al contacte amb les vostres famílies per complir amb el vostre compromís amb la societat.

Celebrem 100 anys d’activitat col·legial, 100 anys de lluita conjunta per fer progressar la professió. Va ser al novembre de 1920, i a iniciativa dels practicants d’entorns rurals, l’any en què es va constituir el Col·legi de Practicants voluntaris de la província de Castelló, independent del col·legi de Matrones, que va ser creat l’any 1935.

El primer president del col·legi va ser José Pascual Calatayud. Li va succeir en el càrrec José Aguilar Miralles, Vicente Porcar Ribés, Pablo Granchel Llorens, Juan Barberá Llorens, José Aguilar Miralles, José Manuel Piñón Belmonte, Eduardo Olcina Porcar, Marcial López López i Mª Victoria Ramos Monzó. Actualment ocupa el càrreg, Francisco Javier Pareja Llorens.

En aquests 100 anys, amb excepció de la suspensió de l’activitat entre 1925 i 1928 i durant la Guerra Civil, el col·legi ha lluitat per la defensa dels interessos dels infermers i infermeres de Castelló. Però no tot ha sigut positiu, l’ens col·legial s’ha vist també involucrat en escàndols que han danyat la seua imatge i la de la professió.

El col·legi al llarg dels 100 anys ha estat al costat dels infermers i infermeres de Castelló, creant una família que ha crescut dels 169 col·legiats en el primer any d’activitat, als 3.624 col·legiats i col·legiades actuals.

La Infermeria és ara una disciplina que ha aconseguit la màxima categoria acadèmica en el marc dels estudis de Ciències de la Salut. El Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Castelló ha lluitat per aconseguir aquest reconeixement acadèmic i professional. La provincia ofereix ara la possibilitat de realitzar estudis de Grau, postgrau i doctorat en aquesta disciplina. La Infermeria és ja investigació i ciència a Castelló.

La professió ha assistit a un creixent procés de reconeixement de les diferents especialitats, una altra de les grans reivindicacions del col·legi. L’actual crisi sanitària ha demostrat la necessitat d’invertir en l’especialitat dels sanitaris i lluitar pel seu reconeixement professional.

El col·legi continuarà animant als infermers i infermeres de Castelló a formar-se permanentment, mantenint-se actualitzats en una professió que no deixa d’evolucionar. Des de l’ens col·legial ens hem adaptat a les exigències de la professió i de la societat, oferint un catàleg de cursos acreditats, adaptats als interessos i necessitats dels col·legiats. Fins i tot en el context actual, els infermers i infermeres teniu a la vostra disposició plataformes online on continuar amb la vostra formació acreditada.

Aquesta crisi sanitària ha suposat un fort colp també en l’organització del col·legi, que s’ha vist reflectit en una ferma aposta per la gestió i comunicació online amb el col·legiat, per a així oferir tot el catàleg de serveis sense posar-vos en risc.

En els últims mesos la societat ha expressat el seu reconeixement pel vostre encomiable treball. Ara més que mai és necessari que s’escolte la veu de la Infermeria. Des del col·legi continuarem lluitant i reivindicant els drets de la professió i la seua representació en els espais de presa de decisions.

Companys i companyes, l’actual situació sanitària no permet celebrar grans actes commemoratius, però des del Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Castelló creiem que és de justícia aprofitar aquesta data per fer-vos arribar el nostre reconeixement i agraïment sincer. Recordeu que estem al vostre costat, donant veu a les vostres reivindicacions, iniciatives i inquietuds. Junts i juntes hem fet créixer aquest col·legi. Junts i juntes hem fet evolucionar la professió.

Des del Col·legi continuarem lluitant per tu, pels teus companys i companyes. Junts caminem cap a un futur millor. 100 anys amb tu! Gràcies!